Pod takim hasłem, grupa Seniorów i młodzieży uczyła się gotować na zajęciach kulinarnych. W ramach zadania publicznego Gminy Sandomierz "Działania na rzecz aktywizacji osób starszych, integracja międzypokoleniowa" odbyły się 3 warsztaty kulinarne w Zespole Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu, gdzie pod okiem pani Edyty Młodochowskiej poznawano tajniki dobrej i zdrowej kuchni. Na wstępie uczestnicy zostali zapoznani z zasadami korzystania z kuchni i sprzętu oraz omówione zostały krok po kroku przepisy kulinarne. Następnie w podziale na grupy przystąpiono do pracy. Każdy zespół roboczy miał do wykonania te same dania składające się z zupy (krem z pomidorów z groszkiem ptysiowym, zupa tajska, zupa ziemniaczana z kluseczkami z szynki), przystawki (ćwiartki ziemniaka zapiekane z łososiem, smarowidło z białej fasoli, gniazdka ziemniaczane z boćwiną) i deseru (krem czekoladowy z awokado, babeczki ze szpinakiem, pudding z kaszy jaglanej z pieczonym jabłkiem). Pomocą służyły wolontariuszki-uczennice ZSGiH. W ramach odbytych zajęć uczestnicy nie tylko nauczyli się nowych umiejętności kulinarnych ale też współpracy w grupie. Po przygotowaniu dań odbyła się ich wspólna degustacja.